Proč zateplovat

02.05.2008 17:06

 

Proč zateplovat

Ceny energií neustále rostou, proto nabývají na významu otázky: Jak snížit spotřebu energie? Lze dosáhnout úspor? A jelikož převážnou většinu energie spotřebujeme na vytápění, je rozumné hledat řešení právě v této oblasti. U velkého množství domů (ať už rodinných, či panelových) dochází k výrazným únikům tepla z důvodu jejich nedostatečné tepelné izolace. Chybějící tepelná izolace s sebou přitom nese nejen velké tepelné ztráty a stále vyšší náklady na vytápění, ale i možnost poškození zdiva promrzáním.


 

Objekt bez tepelné izolace

U nezatepleného objektu dochází k výrazným tepelným ztrátám. Zdivo promrzá - bod mrazu se nachází přibližně ve středu zdiva.

system image

Izolace zevnitř

Vnitřní izolace sice omezí úniky tepla, nezabrání však promrzání zdiva. Konstrukce nemá akumulaci, v místnosti je rychle teplo, ale i rychle chladno. Navíc v oblasti mezi izolantem a zdí dochází ke srážení par, což může vést ke tvorbě plísní.

system image

Vnější izolace

Jelikož se bod mrazu nachází v izolantu, nedochází k promrzání zdiva. Konstrukce je prohřátá a má akumulaci. Tepelné ztráty jsou minimální.

system image
 


Tabulka minimální tloušťky izolantů
 

Klikněte zde, tabulka se vám zobrazí v plné velikosti.

system image
 



Přínosy zateplení

  • Fasádní zateplovací systém posune bod mrazu ze zdiva do izolační vrstvy a zamezí tak poruchám zdiva mrazem. Stavebně fyzikální vlastnosti obvodového zdiva se podstatně zlepší.
  • Výrazné úspory nákladů na vytápění
  • Nižší nároky na kapacitu vytápěcího zařízení
  • Ochrana před hlukem - zateplení použitím vhodného izolantu může zlepšit i útlum hluku (desky SILENCE dB+)
  • Nový a efektní vzhled (součástí fasádního zateplovacího systému je samozřejmě i konečná povrchová úprava - je možno volit různé struktury a odstíny omítky)
    Výrazné zlepšení tepelné pohody při vysokých teplotách v létě
  • Omezení výskytu plísní
    Výrazně lepší akumulace zdiva
  • Prodloužení životnosti konstrukcí snížením namáhání teplotními rázy
     
Zpět
TOPlist